Στον αέρα η κατασκευή δεκάδων σχολείων στη Θεσσαλονίκη

Στον αέρα η κατασκευή δεκάδων σχολείων στη Θεσσαλονίκη

Αρ. Πρωτ. 10784/09.02.2011

Προς Υπουργό:

- Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων

Τεράστιος είναι ο κίνδυνος για την κατασκευή δεκάδων έργων σχολικής στέγης στη Θεσσαλονίκη, καθώς αρκετά από αυτά σταματούν λόγω της πενιχρής χρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, από τα 78 έργα που προγραμμάτισε και ξεκίνησε να εκτελεί η πρώην Νομαρχία Θεσσαλονίκης, τα μισά έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης χρημάτων. Τα προβλήματα σχολικής  στέγης διογκώνονται δραματικά, η διπλοβάρδια καλπάζει και πολλά διδακτήρια κινδυνεύουν ακόμη και με κατάσχεση, λόγω των οφειλών προς τους εργολάβους. Οι τελευταίοι μάλιστα ενδέχεται, αν δεν τακτοποιηθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν, να εγκαταλείψουν στη μέση 35-40 έργα.

Η κατάσταση, όσον αφορά στη σχολική στέγη στο νομό Θεσσαλονίκης, παρά τις πολύ μεγάλες προσπάθειες της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης, εξακολουθεί να παρουσιάζει τεράστια προβλήματα. Η αδράνεια και η κωλυσιεργία εκ μέρους του αρμόδιου Υπουργείου, έχει ως αποτέλεσμα, όχι μόνο τη διακοπή αποπεράτωσης σχολικών κτιρίων, αλλά και τη μη ολοκλήρωση εργασιών, επισκευών, συντηρήσεων και διαμορφώσεων των διδακτηρίων. Η κατάσταση αυτή εύλογα προκαλεί τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες των μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, καθώς η διδασκαλία γίνεται σε ακατάλληλες υποδομές. Οι παρεμβάσεις μας επί του θέματος προς το αρμόδιο Υπουργείο είναι αρκετές, αλλά παρόλα αυτά, η ηγεσία του συνεχίζει να μη μεριμνά, δείχνοντας πρωτοφανή αδιαφορία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αποπερατωθούν τα σχολικά συγκροτήματα στο νομό Θεσσαλονίκης και οι συνθήκες εκπαιδευτικής διαδικασίας να είναι πλέον αξιοπρεπείς;

Απάντηση Υπουργείου